Библиотека
  • Регистрација

2012/2013.

Ученици првог разреда посетили су школску библиотеку у матичној згради у Белом Потоку. Том прилком су упознати са радом библиотеке, правилима  понашања  и опхођења према позајмљеним књигама.

 

Ученици су након тога своје утиске о посети пренели на папир.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗНАКОВИ  НА  ПУТУ

2011/2012.

У години Андрићевих јубилеја у ОШ „Васа Чарапић“ обележена је 50. годишњица од додељивања Нобелове награде нашем великом књижевнику. Библиотекарка Зорица Ђелић је поставила изложбу на којој су слике и текстови тематски распоређени на биографију Иве Андрића, Нобелову награду, успомене Андрићевих савременика и стручне критике књижевних теоретичара, док су један део поставке чиниле књиге, и Андрићеве и о Андрићу.  Други део изложбе чине ликовни и литерарни радови ученика инспирисани Андрићевим насловима. Ученици мултимедијалне секције припремили су изложбу покретних слика  и цитата која се презентовала на видеобиму.

Изложба је „отворена“ 5. децембра, а књижевно вече „Знакови на путу“ одржано је 8. децембра. Позиву да буду гости срдачно су се одазвали госпођа Биљана Ђорђевић, историчарка књижевности, стручна сарадница у Задужбини Иве Андрића, и господин Мирко Демић, књижевник, добитник Андрићеве награде за 2008. годину.

Госпођа Ђорђевић је своје предавање поткрепила филмом који су многи видели први пут: интервју са нобеловцем пред полазак у Стокхолм и снимак са саме доделе награде. Господин Мирко Демић је одговарао на питања о свом стасавању уз књигу, о свом стварању и великој награди коју заслужено носи. Професорка српског језика Снежана Стојановић је у свом излагању спојила Андрићево дело и наставу књижевности, док су ученици (Ана Гавриловић, Тања Ласковић и Тамара Станковић) читали своје литерарне радове са темама из дела која се обрађују у школи. Одломке из Андрићевих дела читале су Нина Јовичић и Јована Николић.

Фотографије можете видети у галери

 

Књижевни сусрет

2011/2012.

Песникиња Мирјана Петров из Кикинде посетила је нашу школу 28.05.2012. год. Своје књиге стихова и један музички CD представила је ученицама млађих разреда у сва три објекта.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Има нас и на Фејсу

Facebook

ЛОГО ШКОЛЕ

logo skole

Мисао дана

КАД ИДЕ ПРВАК

Кад првак у школу крeнe
Са торбом прeпуном књига,
Пратe га брижнe зeнe.
Прати га мајчинска брига.
Коракe пружа лакe,
Срeд градскe врeвe и букe.
Први пут идe бeз бакe,
Први пут бeз дeкинe рукe.
Зауставитe  авионe.
Возовe брзe и камионe.
Багeрe бучнe и санитeтe,
Кад идe првак. Кад идe дeтe.
Ви стe од ђака јачи
И знатe за поштовањe.
Ваша пажња му значи.
Ђак јe највeћe звањe.
То што научи од вас
Сутра ћe другом да врати,
Ви стe му први час
Да живот бољe схвати.
Зауставитe тракторe,
Трамвајe и мотокултиваторe.
Бицикла тиха и тротинeтe,
Кад идe првак. Кад идe дeтe.
(Toде Николетић)