Фондација Темпус, у склопу активности националног центра Euroguidance мреже, унапређења каријерног информисања путем базе образовних могућности оbrazovanje.rs и Инфо центра Фондације о образовању планира да током априла, маја и јуна спроведе низ активности које имају за циљ пружање подршке ученицима завршних разреда основних и средњих школа, који бирају следећи ниво школовања - средњу школу, односно факултет или високу школу.

У овом периоду ће се спроводити следеће активности:

  • Предавања и вебинари за ученике – свака тема ће бити обрађена и путем вебинара тј. онлајн семинара на коме ће ученици из било ког места моћи да добију смернице, али и поставе своја питања и добију одговоре, као и путем предавања у Инфо центру ФТ у Београду (Теразије 39, I спрат). Теме укључују:
    • „Шта након средње школе? Кораци у доношењу одлуке о избору студијског програма“
    • „Како савладати трему пред пријемни испит?“
    • „Избор средње школе“ (VIII разред)
    • „Како савладати трему пред завршни испит?“ (VIII разред)
  • За ученике завршних разреда средњих школа организују се и индивидуалне консултације – разговори, као још један начин подршке, приликом доношења одлуке на питање: „Шта да радим после средње школе?“. У периоду од априла до јуна месеца, ученици могу да се пријаве за индивидуалан разговор са психологом који се одржава у просторијама Инфо Центра Фондације Темпус средом од 14 до 18 часова. За ученике који нису из Београда разговори се одвијају путем скајпа уторком од 14 до 18 часова.
  • Ажурирање базе образовних могућности rs – информацијама о упису средње школе, како би ученици имали могућност лаке претраге програма, школа и факултета на некомерцијалном сајту, садржај ће бити допуњен и додатним текстовима у вези са уписом, често постављаним питањима и сл.
  • Предавање и вебинар за родитеље – биће организован и по један вебинар и предавање на тему „Како подржати дете у процесу доношења одлуке о избору занимања“ на ком ће родитељи имати прилику да сазнају за које кораке у избору средње школе / студијског програма / занимања је посебно важна њихова подршка и на који начин могу да подрже своју децу у припреми завршног/пријемног испита.
  • Радионице израде биографија „Како написати добар CV?“ који је намењен оним средњошколцима који у овом тренутку након средње школе желе да ступе у свет рада или им је CV потребан као део пријаве за упис и/или пријаве за стипендију.

Наставници могу да пријаве и организују учешће групе својих ученика као део редовних школских активности (нпр. час одељенског старешине, активности тима за каријерно вођење и саветовање). Школски тимови за КВиС такође могу да се обрате Euroguidance центру за подршку у унапређењу активности КВиС у својој школи или учествују на акредитованим семинарима о каријерном вођењу.

 

Распоред активности

 

За ученике средњих школа

индивидуалне консултације – разговори - средом од 14 до 18 часова у Инфо центру (обавезно заказивање); уторком од 14 до 18 часова – путем Skype-a (обавезно заказивање);

26.4.2018 вебинар од 12.30 до 13.15 часова „Шта након средње школе? Кораци у доношењу одлуке о избору студијског програма?“

26.4. 2018 радионица од 14 до 17 часова радионица „Како написати добар CV?“

10.5.2018 предавање од 18 до 19 часова „Шта након средње школе? Кораци у доношењу одлуке о избору студијског програма? “

14.5.2018 радионица од 14 до 17 часова радионица „Како написати добар CV?“

11.6.2018 предавање од 18 до 19 часова „Како савладати трему пред завршни испит/пријемни испит?“

12.6.2018 радионица од 14 до 17 часова радионица „Како написати добар CV?“

14.6.2018 вебинар за средњошколце у 12.30 до 13.15 часова „Како савладати трему пред пријемни испит?“

За ученике основних школа

27.4.2018  вебинар од 12.30 до 13.15 часова „Како савладати трему пред завршни испит“

10.5.2018 2018  вебинар од 12.30 до 13.15 часова „Избор средње школе?“

24.5.2018 предавање од 18 до 19 часова „Избор средње школе“

11.6.2018 предавање од 18 до 19 часова „Како савладати трему пред завршни испит/пријемни испт?“

За родитеље

8.5.2018 предавање од 18 до 19 часова „Како подржати дете у процесу доношења одлуке о избору занимања?“

15.5.2018 вебинар од 18 часова до 18.45 часова „Како подржати дете у процесу доношења одлуке о избору занимања?“

Сва предавања ће се организовати у просторијама Инфо центра Фондације Темпус у Београду (Теразије 39, I  спрат), а због ограниченог броја места претходна регистрација је обавезна попуњавањем формулара на сајту www.obrazovanje.rs након чега ће сви пријављени добити додатно обавештење са потврдом учешћа. У случају великог интересовања постоји могућност организовања додатних термина предавања.

Вебинари, пошто представљају врсту предавања путем интернета, су доступни свим ученицима (као и њиховим наставницима и родитељима) из свих школа у Републици Србији. Потребан је само рачунар са стабилном интернет везом како би се вебинар пратио у заказано време. Такође, поред тога што ученици могу самостално да прате вебинар, ово омогућава наставницима да са својим ученицима путем једног рачунара и пројектора прате вебинар и групно, нпр. током часа одељенског старешине, као активност тима за каријерно вођење и сл. и стога се вебинари организују у периоду између смена како би омогућили и ову врсту учествовања. Након регистрације на сајту obrazovanje.rs сви учесници ће добити потврду учешћа, као и техничко упутство за праћење, а неколико сати пре вебинара ће путем електронске поште добити и линк који треба да кликну у заказано време.

За све додатне информације у вези са наведеним активностима, можете контактирати Euroguidance центар путем ел. поште Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., путем телефона 011/3342-430 или лично у Инфо центру Фондације Темпус у Београду, Теразије 39, I спрат радним данима од 10 до 18 часова.