Млађи разреди
  • Регистрација

Одељење 3/1 Основне школе „Васа Чарапић“ из Белог Потока, од почетка месеца, заједно са својом учитељицом Сузаном Јанковић, користи сваку прилику да уреди учионицу и да амбијент јесење чаролије претвори у праву зимску бајку.

Упоредо са сређивањем учионице, деца су прикупљала информације о предстојећим празницима. Највише пажње посветили смо Божићу. Сазнања до којих су ученици дошли приказали смо на часу српског језика који смо посветили овом великом хришћанском празнику. Час је реализован 24.12.2019.год. Деца су била у народној ношњи како би у потпуности дочарали амбијен празника. На богатој трпези били су: погача, свећа,крст,босиљак,воће и све остало што се иначе налази на богатој трпези када је поменути празник у питању.

Главни глумци били су наши другари Милијана и Стефан који су нам на оригиналан начин дочарали обичаје везане за Божић. Они су нам прво дочарали Бадње вече. Унет је бадњак, а потом је уследило свечано послужење. Наш домаћин је нагласио да је то последњи дан поста.  

7

Након тога, на сцени им се придружио и Павле који је имао улогу положајника. Павле је изговорио здравицу и са домаћином наздравио у част овог великог празника. Након изговорене здравице, окреће се  огњишту  и једним делом бадњака џара ватру изговарајући одговарајући текст. Након тога, на сцени су им се придружила весела деца која су са нестрпљењем ломила чесницу тражећи новчић, а коју је наша вредна домаћица умесила рано ујутру. Након изломљене чеснице, наши глумци су међусобно, једни другима честитали празник,а потом смо сви пришли богато постављеној трпези и појели све оно што смо и донели.

4

Час је  био сјајан, а деца су на допадљив начин, уз одговарајући амбијент лако усвојила садржаје везане за Божић. Њихово задовољство и радост тешко се може и дочарати.

Овом приликом се захваљујемо родитељима који су нам и овај пут пружили сву потребну помоћ и који су још једном показали да радо учествују у нашим активностима.

                                    Учитељица 3/1 ОШ“Васа Чарапић''
                                      Сузана Јанковић

6

 

 1

2

3

5

Има нас и на Фејсу

Facebook

ЛОГО ШКОЛЕ

logo skole

Мисао дана

КАД ИДЕ ПРВАК

Кад првак у школу крeнe
Са торбом прeпуном књига,
Пратe га брижнe зeнe.
Прати га мајчинска брига.
Коракe пружа лакe,
Срeд градскe врeвe и букe.
Први пут идe бeз бакe,
Први пут бeз дeкинe рукe.
Зауставитe  авионe.
Возовe брзe и камионe.
Багeрe бучнe и санитeтe,
Кад идe првак. Кад идe дeтe.
Ви стe од ђака јачи
И знатe за поштовањe.
Ваша пажња му значи.
Ђак јe највeћe звањe.
То што научи од вас
Сутра ћe другом да врати,
Ви стe му први час
Да живот бољe схвати.
Зауставитe тракторe,
Трамвајe и мотокултиваторe.
Бицикла тиха и тротинeтe,
Кад идe првак. Кад идe дeтe.
(Toде Николетић)