Занимљивости
  • Регистрација

Ћерка се жалила свом оцу на тежак живот и рекла како не зна више како да се супротстави животним проблемима и тешкоћама, како нема више снаге за борбу; јер чим реши један проблем, већ је пред њом други и тежи од претходног.
Њен отац, који је био кувар по занимању, одвео ју је у кухињу. Узео је три лонца, напунио их водом и ставио их на ватру. За кратко време вода у посудама почела је да кључа. У први лонац је ставио шаргарепу, у други јаје, а у трећи неколико зрна кафе, затим их је оставио да се кувају неко време.
Ћерка је била нестрпљива, јер није знала шта њен отац тим поступком жели рећи и доказати.
Отац је искључио шпорет, па је извадио шаргарепу из воде и ставио је у посуду, а исто је урадио са јајетом и кафом. Погледао је кћерку и упитао:

“Шта видиш?”

“Видим шаргарепу, јаје и зрно кафе”, одговорила је.

Затражио је од ње да опипа шаргарепу и осјетила је да је шаргарепа јако мека и крхка. Онда је затражио да огули јаје и видјела је да је оно тврдо и скувано. Рекао јој је да помирише кафу, а она се насмешила кад је осетила њен богати мирис.

“Али шта све ово треба да значи?”, упитала је зачуђено.

“Видиш, кћери моја, да су и шаргарепа и јаје и кафа прошли кроз исто стање, борећи се са истим непријатељем – ‘кључалом водом’, али се сваки од њих супротставио на различит начин. Шаргарепа је била тврда и јака, али је врло брзо омекшала и ослабила у кључалој води. Јаје је чувала његова јака љуска, али не задуго и оно се скувало у врелој води и променило из течног у тврдо стање. Док је кафа сасвим другачија. Њено зрно је остало исто, напротив – она је успела променити воду! А ти?? Да ли си шаргарепа која је наизглед јака, али чим наиђеш на мање препреке и тешкоће, ослабиш и губиш снагу?
Или си јаје меког срца које, кад наиђе на проблеме, постаје јако. Твоја љуска (спољашњи изглед) се не мења, али се мења твоја унутрашњост тако да твоје срце постаје тврдо, јако и горко? Или си зрно кафе које измени врелу воду (а она је извор бола) тако што је чини укусном и даје јој леп мирис. Ако си као зрно кафе, ти своју околину чиниш бољом, вреднијом, ти тешкоћу себи олакшаваш тако да она буде олакшица уместо тешкоће и проблема, бриге и туге.
Размисли, кћери моја, како ћеш се суочити са свим проблемима и тешкоћама овога свијета?”

Текст преузет са интернета.

Има нас и на Фејсу

Facebook

ЛОГО ШКОЛЕ

logo skole

Мисао дана

КАД ИДЕ ПРВАК

Кад првак у школу крeнe
Са торбом прeпуном књига,
Пратe га брижнe зeнe.
Прати га мајчинска брига.
Коракe пружа лакe,
Срeд градскe врeвe и букe.
Први пут идe бeз бакe,
Први пут бeз дeкинe рукe.
Зауставитe  авионe.
Возовe брзe и камионe.
Багeрe бучнe и санитeтe,
Кад идe првак. Кад идe дeтe.
Ви стe од ђака јачи
И знатe за поштовањe.
Ваша пажња му значи.
Ђак јe највeћe звањe.
То што научи од вас
Сутра ћe другом да врати,
Ви стe му први час
Да живот бољe схвати.
Зауставитe тракторe,
Трамвајe и мотокултиваторe.
Бицикла тиха и тротинeтe,
Кад идe првак. Кад идe дeтe.
(Toде Николетић)