Занимљивости
  • Регистрација

Сви ми имамо проблем са одлагањем обавеза које се с временом гомилају и незаобилазно постају извор  фрустрације. А не мора бити тако. Ево једног једноставног рецепта који ће вам помоћи – уз мало праксе – да ствари почнете радити како треба.

Пратите ових неколико корака:

Утврдите шта је најважнија ствар коју данас морате урадити.

Донесите одлуку да ћете само први, мали дио тог посла урадити – свега један минут, или чак 30 секунди. У животу је најважније почети!

Решите се свега што вам омета рад. Искључите све електронске апарате. Затворите све програме на рачунару. Требало би да постојите само ви и ваш задатак.

Сједите и усредсредите се на почињање. Али не да урадите цели задатак, већ само да почнете.

Обратите пажњу на свој ум који ће добити неодољиву потребу да се пребаци на други задатак. На примјер, изненада ћете осетити жељу да проверите електронску пошту, да вирнете на Фејсбук и сл. Региструјте ове жеље.

Али се не померајте. Региструјте жеље, али останите да мирно седите и пустите их да вас мимоиђу. Нагони гомилају интензитет стреса, а потом прођу, попут таласа. Пустите их све да вас мимоиђу.

Приметићете такође да ваш ум покушава да оправда зашто не завршавате задатак. Пустите и ове саморационализујуће мисли да вас мимоиђу.

А сада се усредсредите само на једну малу активност с којом ћете почети. Почните са што мањим кораком.

Почните, а остало ће само доћи.

Хајде, доста читања. Урадите то!

Текст преузет са интернета.

Мисао дана


Моратe научити своју дeцу да јe зeмља под вашим стопалима пeпeо ваших дeдова. Да би ваша дeца поштовала зeмљу, морају знати да јe зeмља испуњeна душама прeдака, да јe зeмља са нама у сродству. Научитe вашу дeцу оно што смо ми научили нашу, да јe зeмља наша мајка. Шта год снађe њу снаћи ћe и синовe зeмљe. Ако човeк пљујe на тло пљујe на сeбe самога. Ми знамо: зeмља нe припада човeку. Човeк припада зeмљи. Ми то знамо. Свe јe повeзано као крв која ујeдињујe породицу. Свe ствари су повeзанe. Човeк нe тка ткиво живота, ми смо само јeдна нит у ткању. Шта год да чини ткању чини и сeби самом.
 (индијански поглавица Сијeтл )
ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ, 22. АПРИЛ