Занимљивости
  • Регистрација

У златно доба антике у школама се учила реторика и вођење дијалога; најбољи говорници заувек су остали забележени на страницама историје. Антички филозоф Платон је рекао: "Научи да слушаш и другима ћеш користити, научи да говориш и они ће користити теби."

У бољим школама у свету ђаци уче, између осталог, како да воде дијалог, како да се расправљају, како да изложе неку материју (то последње имате прилику и ви да вежбате у школи, сваки пут кад добијете да урадите неки реферат или одржите предавање на часу). Можда вам такве обавезе делују досадно; међутим, ако научите да правилно изложите своје ставове, као и да говорите јасно и разговетно, од тога ћете имати вишеструке користи у животу.

Могуће је да сте и сами приметили да они који умеју да аргументовано, без свађе, изложе своје мишљење, имају знатно боље шансе да добију оно што желе. Ова вештина може се показати јако корисном и када себе желите да представите у најбољем светлу (и да и друге убедите у то како сте ви једна феноменална особа, како нема никог бољег за оно што је њима потребно). То ће вам бити корисно када се будете пријављивали за неки посао, а корисно је и када желите да, рецимо, докажете да сте баш ви најбољи кандидат за размену ђака и тако добијете прилику да годину дана проведете у иностранству, или кад желите да од родитеља добијете дужи излаз, или од професора бољу оцену, или да од другарице позајмите њену омиљену ролку, или... Схватили сте - правилно одабраним речима можете добити јако пуно тога.

Умеће дијалога је такође веома корисно; слушањем и постављањем правих питања сазнајете позицију свог саговорника (о ком год аспекту живота да се ради - и пријатељству, љубави, школи, послу...), а сопственим одговорима и коментарима добијате оно што је вама потребно. Не знате како све то да научите? Ево неколико предлога.

Пре свега неопходно је да вам речник буде што је могуће богатији - у ту сврху највише ће вам помоћи читање. То вас не обавезује на константно читање неке стручне литературе; битно је само да читате што је могуће више, какве год да вам се књиге допадају. Што се "стручне литературе" тиче, многи грчки филозофи бавили су се овом темом (између осталих и Платон), а оно што су о дијалогу рекли стоји и данас. Касније су се многи велики умови такође бавили тиме - претражите библиотеку преко тематског каталога, трагајући за речима типа "дијалог", "разговор", "комуникација", "преговори", "реторика" и наћи ћете много, много тога занимљивог и корисног.

Уживајте у откривању света комуникације - биће вам потребно, а уз то је и веома забавно!

Текст преузет са интернета.

Има нас и на Фејсу

Facebook

ЛОГО ШКОЛЕ

logo skole

Мисао дана

КАД ИДЕ ПРВАК

Кад првак у школу крeнe
Са торбом прeпуном књига,
Пратe га брижнe зeнe.
Прати га мајчинска брига.
Коракe пружа лакe,
Срeд градскe врeвe и букe.
Први пут идe бeз бакe,
Први пут бeз дeкинe рукe.
Зауставитe  авионe.
Возовe брзe и камионe.
Багeрe бучнe и санитeтe,
Кад идe првак. Кад идe дeтe.
Ви стe од ђака јачи
И знатe за поштовањe.
Ваша пажња му значи.
Ђак јe највeћe звањe.
То што научи од вас
Сутра ћe другом да врати,
Ви стe му први час
Да живот бољe схвати.
Зауставитe тракторe,
Трамвајe и мотокултиваторe.
Бицикла тиха и тротинeтe,
Кад идe првак. Кад идe дeтe.
(Toде Николетић)