Занимљивости
  • Регистрација

Тек што сте дошли из школе, нисте још ни руке опрали, а камоли да сте се мало издували, а ваша мајка већ почиње с питањима. Како је било у школи? Јесте ли нешто одговарали? Како је то прошло? Шта је с оним такмичењем, јесте ли се пријавили за њега (не, то такмичење је кроз три месеца, што сте јој рекли већ сто хиљада пута)? Је ли добро она ваша другарица? Нешто је кашљала, да ли се опоравила? Како је, овај, како је она? А ваш дечко (девојка), шта има ново с њима? Јесу ли успели да...

Просто пожелите да провриштите на мајку да престане са запиткивањем. Заправо, могуће је да и јесте викнули на њу - и то не једном. Онда се она увреди, наљути, можда неко време неће да прича с вама, а можда одмах подвикне на вас да не смете тако да се обраћате сопственој мајци и да ћете добити батине ако тако наставите и ако вас није срамота да у тим годинама добијате батине (на шта помислите да би ваљда њу требало да је срамота да вас тако велике туче). Не знате шта да урадите.

Како да објасните мајци да вам је њено запиткивање о свакој појединости вашег живота заиста заморно, као да сте на робији и морате све да рапортирате - а нисте чак ни проблематичан тинејџер - не пушите, не пијете, не дрогирате се, немате проблеме у школи, не правите глупости? На који начин да јој објасните да желите мало приватности? Како да јој објасните да бисте јој ионако сами испричали већину оног што вас запиткује, само кад би вас пустила да мало предахнете уместо да вас онако с врата одмах пропитује?

За почетак, удахните и одбројте у себи до десет како не бисте одмах планули на мајку. Под паљбом питања то може бити тешко, али покушајте да упамтите да вас мајка воли и брине за вас, и да вас толико запиткује јер жели да буде део вашег живота - не као неке мајке које немају појма шта им се дешава с децом, које гледају или само своју каријеру или само мужа и кухињу. Ваша мајка жели да буде у току, како би одмах могла да вам помогне, ако устреба. Успели сте да удахнете и да не планете? Одлично.

Смирено и без буке објасните мајци да разумете њену потребу да буде део вашег живота и да она то и јесте. Говорите јасно и разговетно, у кратким реченицама. Реците мајци да вам заиста смета кад вас одмах с врата пропитује, јер је вама, након школе (журке, тренинга), потребно неко време да саберете сопствене мисли и утиске, те да то не можете да учините ако одмах морате да одговарате на њена питања. Реците јој да ћете јој ионако сами рећи већину онога што вас пита - само треба да вам омогући мало тишине кад стигнете кући.

Звучи једноставно? Јесте једноставно. Што је још боље, у највећем броју случајева упали. Могуће је да ће се ваша мајка и након оваквог договора понекад занети и поново почети с пропиткивањем како стигнете кући - у том случају, само је нежно подсетите на договор.

Текст је преузет са интернета.

Има нас и на Фејсу

Facebook

ЛОГО ШКОЛЕ

logo skole

Мисао дана

КАД ИДЕ ПРВАК

Кад првак у школу крeнe
Са торбом прeпуном књига,
Пратe га брижнe зeнe.
Прати га мајчинска брига.
Коракe пружа лакe,
Срeд градскe врeвe и букe.
Први пут идe бeз бакe,
Први пут бeз дeкинe рукe.
Зауставитe  авионe.
Возовe брзe и камионe.
Багeрe бучнe и санитeтe,
Кад идe првак. Кад идe дeтe.
Ви стe од ђака јачи
И знатe за поштовањe.
Ваша пажња му значи.
Ђак јe највeћe звањe.
То што научи од вас
Сутра ћe другом да врати,
Ви стe му први час
Да живот бољe схвати.
Зауставитe тракторe,
Трамвајe и мотокултиваторe.
Бицикла тиха и тротинeтe,
Кад идe првак. Кад идe дeтe.
(Toде Николетић)