Aктивности школе
  • Регистрација

„ИЗЛЕТ У АФРИКУ“

- Посета Музеју афричке уметности

Крај првог полугодишта за наставу географије у седмом разреду представљао је и завршетак теме – Африка. Тим поводома, а као елемент додатне наставе, организована је посета Музеју афричке уметности у Београду за групу ученика из 7/3 одељења.

AfrikaОвом посетом ученици су на кратко могли да истражују материјалне елементе култура афричког континента. Такође, обнављали су делове наставног градива и стицали нова знања о западнофаричким становницима попут народа Догон, Јоруба, Бобо или Моси. Материјали експоната, начин на који су рађени или украшавани много говоре о културама, али и о условима живота тамо где су настајали.

Afrika 2


Afrika 3


Време од два школска часа, расподељено је између кустоски вођене презентације кроз поставку музеја и манкала радионицу – учење древне игре у пару.  Једна легенда каже да је спретност и успешност у овој игри (која захтева „стратешко планирање“) веома важна при избору племенских вођа. Ова игра се ширила из Африке на друге континенте. Постоје и археолошки налази са Калемегдана који указују да се игра играла и у нашим крајевима кроз историју.

afrika 4   afrika 5
 

„Излет у Африку“ како смо назвали путовање из Белог Потока до Сењака где се музеј налази, организован је 29. јануара 2019. године. Шеснаест ученика 7/3 одељења са наставницом географије Душицом Трнавац Богдановић, после личног искуства у сусрету са културама Африке ближи су да разумеју и поруку са улаза у музеј, а она гласи: „NYIMPA KOR NDZIDZI – човек не може опстати сам“.

Музеј афричке уметности је први и једини музеј у региону који је искључиво посвећен културама и уметностима афричког континента. Сталну поставку чине значајни примерци пре свега западноафричке уметности и она укључује одабране предмете из збирке коју су формирали оснивачи Музеја, Веда Загорац и др Здравко Печар.“ (више о музеју можете пронаћи на http://mau.rs/cp/).

Мисао дана

Моја школа
Када дођe јeсeн и књигe сe купe,
Сва дeца сeдну у школскe клупe.
Нeко у прву, нeко у трeћу,
Свeјeдно јe, сви у исти разрeд крeћу.
Матeматика, српски и тако рeдом,
Дан за даном, понeдeљком, уторком, срeдом.
Свакога дана знања свe вишe,
Пуно сe пишe, помало бришe.
Пролазe дани уз учeњe,игру,
Само родитeљи то видe ко бригу.
Нашe другарство из школскe клупe,
Нe могу мамe и татe да купe.
Пуно другара и симпатија нeка,
Нeгдe у срцу свакога чeка...
(T. Oстојић)