„ИЗЛЕТ У АФРИКУ“

- Посета Музеју афричке уметности

Крај првог полугодишта за наставу географије у седмом разреду представљао је и завршетак теме – Африка. Тим поводома, а као елемент додатне наставе, организована је посета Музеју афричке уметности у Београду за групу ученика из 7/3 одељења.

AfrikaОвом посетом ученици су на кратко могли да истражују материјалне елементе култура афричког континента. Такође, обнављали су делове наставног градива и стицали нова знања о западнофаричким становницима попут народа Догон, Јоруба, Бобо или Моси. Материјали експоната, начин на који су рађени или украшавани много говоре о културама, али и о условима живота тамо где су настајали.

Afrika 2


Afrika 3


Време од два школска часа, расподељено је између кустоски вођене презентације кроз поставку музеја и манкала радионицу – учење древне игре у пару.  Једна легенда каже да је спретност и успешност у овој игри (која захтева „стратешко планирање“) веома важна при избору племенских вођа. Ова игра се ширила из Африке на друге континенте. Постоје и археолошки налази са Калемегдана који указују да се игра играла и у нашим крајевима кроз историју.

afrika 4   afrika 5
 

„Излет у Африку“ како смо назвали путовање из Белог Потока до Сењака где се музеј налази, организован је 29. јануара 2019. године. Шеснаест ученика 7/3 одељења са наставницом географије Душицом Трнавац Богдановић, после личног искуства у сусрету са културама Африке ближи су да разумеју и поруку са улаза у музеј, а она гласи: „NYIMPA KOR NDZIDZI – човек не може опстати сам“.

Музеј афричке уметности је први и једини музеј у региону који је искључиво посвећен културама и уметностима афричког континента. Сталну поставку чине значајни примерци пре свега западноафричке уметности и она укључује одабране предмете из збирке коју су формирали оснивачи Музеја, Веда Загорац и др Здравко Печар.“ (више о музеју можете пронаћи на http://mau.rs/cp/).